Een donkere huid verschilt aanzienlijk van lichte huid en vraagt daarom om een andere aanpak en verzorging. Het begint met een goede huidanalyse.

Kenmerken van een donkere en lichte huid
Een donkere huid heeft vaak last van puistjes, ingegroeide haartjes (vanwege de sterke krul) of pigmentproblemen zoals pigmentafwijkingen of -vlekken als gevolg van een verstoring in de productie van melanine. Hoe meer melanine de huid bevat, hoe donkerder deze is. Daarnaast is de donkere huid vaak vetter, door de aanwezigheid van meer en grotere talgklieren. De huid is ook minder elastisch, gevoeliger voor littekenvorming en heeft meer oppervlakkige bloedvaten.

Verzorging van de donkere huid
Vanwege de aanzienlijke verschillen tussen lichte en donkere huid is het belangrijk om huidverzorgingsproducten te kiezen die passen bij de specifieke kenmerken van de huid. Donkere huid heeft een dikkere hoornlaag, waardoor deze ruw kan aanvoelen. Om dit te voorkomen en de bloedcirculatie te bevorderen, is een regelmatige peeling (scrub) aan te raden. Dit vermindert de kans op rimpels en zorgt voor een stralende, schone en zachte huid.

Een donkere huid met een hoge talgproductie heeft niet veel baat bij een vette dagcrème, omdat dit de poriën kan verstoppen. Het Nederlandse klimaat en dagelijkse blootstelling aan omgevingsfactoren zoals uitlaatgassen en airconditioning vragen om een voedende dag- of nachtcrème. Hyaluronzuur is een belangrijk ingrediënt dat direct een krachtboost aan de huid geeft.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag), gezond te eten en voldoende te bewegen.

Zonbescherming
Donkere huid verbrandt minder snel dan lichte huid, maar dat betekent niet dat deze immuun is voor rimpels en huidkanker. Gebruik daarom zonnebrandcrème met minimaal SPF 15 en kies een dagcrème die UV-stralen tegenhoudt. Pigmentvlekken kunnen bij elke huidskleur voorkomen, maar donkere huid heeft er vaker aanleg voor vanwege het hogere melaninegehalte, waardoor hyperpigmentatie hardnekkiger kan zijn. In dit artikel leggen we uit wat hyperpigmentatie bij donkere huid inhoudt, wat de oorzaken zijn en hoe je pigmentvlekken op donkere huid kunt behandelen.

Wat is hyperpigmentatie bij donkere huid?
Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine op specifieke plekken in de huid. Melanine bepaalt de natuurlijke kleur van ons haar, ogen en huid. De overproductie van melanine kan verschillende oorzaken hebben, zoals acne, littekens en ouderdomsvlekken. Donkere huid vertoont pigmentvlekken duidelijker door het hogere melaninegehalte. Lees hier meer over pigmentvlekken bij donkere huid.

Typen hyperpigmentatie bij donkere huid
Hyperpigmentatie bij donkere huid kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:

– **Ouderdomsvlekken:** Donkere vlekken ontstaan na verloop van tijd door blootstelling aan de zon, vooral op lichaamsdelen die veel zon vangen. Bij donkere huid kan dit resulteren in donkere pigmentvlekken in het gezicht, armen of handen.
– **Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH):** Dit ontstaat na ontstekingen, zoals acne. Wanneer donkere huid geneest van letsel of een wond, kan er een vlakke, verkleurde plek achterblijven. Slechte genezing of verzorging van acne verhoogt het risico op pigmentvlekken bij donkere huid door het hoge melaninegehalte.
– **Melasma:** Dit is een pigmentstoornis die kan ontstaan door hormoonschommelingen, zoals tijdens zwangerschap (bekend als zwangerschapsmasker).
– **Eczeem:** Hyperpigmentatie kan ook optreden wanneer donkere huid beschadigd raakt door een opleving van eczeem.

Behandeling en preventie van hyperpigmentatie bij donkere huid
Er zijn verschillende manieren om hyperpigmentatie bij donkere huid te behandelen of te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts of schoonheidsspecialist voor de juiste behandeling van hyperpigmentatie bij donkere huid. Sommige behandelingen zijn minder geschikt voor donkere huid en kunnen hyperpigmentatie juist verergeren of de huid beschadigen. Vermijd bijvoorbeeld krachtige chemische peelings zoals trichloorazijnzuur en microdermabrasie, en bepaalde laserbehandelingen die mogelijk te diep in de huid kunnen doordringen en beschadigingen kunnen veroorzaken.

Gelukkig zijn er effectieve manieren om hyperpigmentatie bij donkere huid te helpen voorkomen en behandelen. Ook zijn er effectieve verzorgingsproducten die pigmentvlekken bij donkere huid kunnen verminderen en terugkeer kunnen helpen voorkomen.

 

Oorzaken van pigmentvlekken bij donkere huid
Ga na wat de oorzaak is van de verkleuring. Zijn de donkere vlekken veroorzaakt door littekens van acne, hormoonschommelingen of zonblootstelling?

Bij wondjes of puistjes is het belangrijk om niet aan de plekjes te krabben, omdat dit het risico op hyperpigmentatie bij donkere huid vergroot. Vaak duurt het even voordat pigmentvlekken op donkere huid verdwijnen. Voor huid die gevoelig is voor onzuiverheden, gebruik milde huidverzorgingsproducten om de oorzaak aan te pakken, of producten die specifiek zijn ontwikkeld om post-acne vlekken te verminderen, zoals het DermoPure Triple Action Serum. Volwassenen kunnen ook te maken hebben met acne. Ontdek hier meer informatie over acne bij volwassenen.

Als je (hormoon)medicatie gebruikt, zoals de anticonceptiepil, kan dit hyperpigmentatie als bijwerking hebben. Raadpleeg altijd een arts om eventueel over te stappen naar een ander product.

Ben je blootgesteld aan de zon zonder voldoende bescherming? Ook dit kan pigmentvlekken bij donkere huid veroorzaken.

 

Verzorging van hyperpigmentatie bij donkere huid met de juiste ingrediënten
Dit is de meest toegankelijke manier om tekenen van hyperpigmentatie bij donkere huid aan te pakken. Verschillende ingrediënten zijn bekend om hun effectiviteit tegen hyperpigmentatie en PIH bij donkere huid. Meer dan 10 jaar onderzoek heeft aangetoond dat Thiamidol* een effectief ingrediënt is om pigmentvlekken te verminderen en terugkeer ervan te helpen voorkomen. Dit actieve ingrediënt is te vinden in de producten van de Eucerin Anti-Pigment-lijn.

Behandelingen van hyperpigmentatie bij donkere huid
Om hyperpigmentatie bij donkere huid te behandelen, kun je verschillende professionele behandelingen overwegen. Er zijn gezichtsbehandelingen met zuren die lokale pigmentatie in het gezicht aanpakken, zoals amandelzuur, ascorbinezuur, tranexaminezuur en druivenpitzuur. Ook kunnen chemische peelings geschikt zijn voor donkere huid, bijvoorbeeld met salicylzuur en melkzuur. Laat altijd een professionele behandeling uitvoeren door een expert.